<<<< Terug naar Rituelen
 
     

Verwerken, helen, herdenken en delen

Ieder mens maakt het nodige mee in het leven. Niet altijd krijgen deze ervaringen een rustig plaatsje of ze zijn te zwaar om alleen te dragen, zoals bij een miskraam, doodgeboren kindje, een abortus of elk ander verlies . Je kunt hierbij ook denken aan een vermissing of het verlies van een dierbare door zelfdoding of het ondergaan van een seksueel of geweldsmisdrijf. Het herdenken van een dierbare op de sterfdag of bij een andere gelegenheid.

Zoals van dat gezin dat al jong de moeder verloor door zelfdoding. Twintig jaar later kwam één van de dochters bij mij met het verzoek vorm te geven aan dit verlies. Het verlies had voor haar namelijk nooit echt een plek gekregen, mede door de omstandigheden van ieder individu in het gezin. In onze gesprekken ontwikkelden we een herdenkingsviering in een kerk, samen met het gezin van toen, waarna ze gezamenlijk haar graf bezocht hebben.

Of het voorbeeld van een moeder die in stilte rouwde om haar dochtertje dat dertig jaar geleden volgroeid maar overleden ter wereld kwam. Haar dochter kreeg haar naam terug en een gedenkplaats. De overleden dochter is nu een bespreekbaar deel van haar leven geworden.

Drie vertegenwoordigsters van een werkgroep van de GGZ vroegen mijn advies bij een goede invulling voor de evaluatie van hun cursussen over eetstoornissen, zodat ze het een mooie afsluiting konden geven.
 
(C) 2014 Eigentijdse Rituelen - contact