<<<< Terug naar Rituelen
 

Er zijn meer momenten van inwijden dan we in de gaten hebben. Natuurlijk is er de geboorte van een kind of het ontvangen van een adoptie-kind. Er zijn echter ook momenten als de inwijding in de puberteit, het man- of vrouwzijn, de eerste menstruatie, het ingebruiknemen van een werk- of woonplek, een kunstwerk, tentoonstelling of een grafmonument.

Een gezin, bestaande uit twee moeders en twee kinderen, vroeg mij om een puberteitsritueel voor de zoon die 12 jaar werd. Er was een onderdeel waarbij de zoon alleen met alle mannen en jongens (ouder dan hij) was. Ieder gaf hem iets van zijn wijsheid en beloofde met hem in de toekomst iets te gaan ondernemen.

De inwijding van het grafmonument van het meisje dat dood gevonden was aan het Engelermeer, ’Engel van het Meer’ geheten is zo’n ander moment. Het was een ritueel voor de onbekende moeder en vader, hulpverleners van destijds, belangstellenden en alle ouders die hun (nooit) geboren kind missen,voor alle ‘vergeten’ kinderen. We hebben herdacht, muziek gemaakt en vleugels gegeven aan de liefde.

Een ander voorbeeld is de keer dat de grond ingewijd werd voordat de bouw van het huis begon. De verbinding met de nieuwe woonplek kwam toen al tot stand en gaf er een nieuwe dimensie aan.

En natuurlijk kan je ook denken aan de doop van een kind, in een sfeervol zaaltje. Er werd onder andere dankbaarheid voor dit nieuwe leven uitgesproken. Tevens zijn de vele getuigen gevraagd om mee te waken over dit kind. Nu en later, zodra het groter is.
 
(C) 2014 Eigentijdse Rituelen - contact