<<<< Terug naar Rituelen
 

Er zijn vele momenten van afscheid nemen in het leven. Bij het overlijden van partner, vriend(in), je (ongeboren) kind. Maar je kan ook denken aan het afscheid van je huisdier, werk, gezondheid, relatie, huis, schooltijd, je kind zijn, kinderen die uitvliegen en het (on)gewild kinderloos blijven.
 

Zo werd mij gevraagd de afscheidsdienst te doen van een buurtbewoner (79), die uiteindelijk overleed in het verpleeghuis. Hij was gescheiden en zijn kinderen woonden in het buitenland. Ze waren gelukkig net op tijd voor de afscheidsdienst. Hij wilde in doeken gewikkeld worden, wat heel indrukwekkend was. Hij was een natuurmens. We hebben hem daarom overladen met prachtig kleurende herfstbladeren die, tijdens zijn overlijden in oktober, in de natuur te vinden waren. Er werd gesproken en veel muziek gemaakt rond zijn opbaring in de gemeenschappelijke ruimte van de buurt. Daarna werd hij met de klanken van de draailier begeleid naar zijn begraafplaats. Ook voor de kinderen uit de straat was het een bijzondere gebeurtenis en niet alleen omdat ze die dag vrij van school waren.
 

Ook een scheiding is afscheid nemen. Zoals plaatsvond bij Hans en Esther. In aanwezigheid van beide partners en 2 getuigen werd de zegening van hun huwelijk vertaald naar het scheiden van de verbinding. Het verklaren aan elkaar: ”ik wil en ga nu alleen verder omdat...”. Het was voor alle aanwezigen een verhelderende, helende en warme bijeenkomst.
 

In een andere situatie vroeg een aantal ouders om een kort ritueel voor hun kinderen bij het afscheid van de kleutertijd en de juf. Tijdens dit ritueel zijn onder andere al de symbolen van hun groepje gebruikt. Het geheel duurde slechts 15 minuten en maakte veel indruk.

 
(C) 2014 Eigentijdse Rituelen - contact