“ Wij wilden een speciale ceremonie voor ons huwelijk, die niet traditioneel religieus, maar ook niet oppervlakkig was. We hadden geen idee hoe dat zelf precies aan te pakken. De begeleiding van Heleen heeft gezorgd voor een ritueel vol met betekenis en persoonlijke accenten, die de dag voor ons onvergetelijk heeft gemaakt. Dank je wel Heleen, en succes met je bijzondere werk.” Christel en Robert

 

Lieve Heleen. Mijn ervaringen bij jouw rituelen is dat ze mensen helpen thuis te komen bij het thema waar het ritueel over gaat. Door een ritueel te doen krijgt het thema meer diepgang in mezelf, kan ik het een plek geven of er met andere ogen naar kijken. Ook heb ik het als zeer ondersteunend ervaren om het met mensen samen te doen... dat geeft zo`n verbondenheid. Succes, liefs, Jannah

 

Wat ik beleef aan jou als gesprekspartner is, zoals ik je al eens gezegd heb, dat je het onzichtbare zichtbaar maakt. Jij kiest partij voor datgene in mij dat verlangt naar innerlijke vrijheid, naar innerlijk zijn. Je hebt mij geholpen om mij minder gevangen te doen zijn aan mijn angsten! Dit doe je op z'n vanzelfsprekende wijze, waarin jij voor mij een soort autoriteit bent. Jouw aandacht is een en al luisteren! Doordat jij zo volstrekt vanzelfsprekend aanwezig kan zijn, help je de ander zichzelf vrij te maken. Niet omdat dat moet van jou maar omdat jij de ander vrij kunt laten vanuit wie jij bént. Voor mij betekende dit dat ik mijn mogelijkheden kon zien en daarnaar handelen. Lieve groet, Lies


 

Als ik terug kijk op ons verbindingsritueel (alweer meer dan 10 jaar geleden...) en jou aandeel erin dan voel ik meteen weer hoe fijn het was! Dichtbij onszelf, dat is vooral wat me is bijgebleven. Ik ervaar je als een zorgvuldig mens. Ik kan me herinneren hoe je structuur bracht. Het klinkt misschien raar maar minstens zo belangrijk is geweest je liefdevolle zorg toen de verbinding verbroken moest worden omdat het toch niet mocht zijn... De symbolische kracht van de kaars die opbrandde.... warme knuffel, Eleonora 

De Doop vond ik een bijzondere beleving. Wij van het erf met jullie kind in een sfeer met mooie muziek en heerlijke geuren. De rituelen en alles bij elkaar vond ik heel mooi en lief, het opnemen van je kind in deze gemeenschap was een heel bijzondere ervaring. Met Ineke en Willem hebben we ook nog een heel leuk liedje gespeeld. Gonnie, een buurtbewoonster
 

Mijn ervaring rond mijn 60-jaar ritueel is voornamelijk de voorbereiding die zoveel met mij gedaan heeft en de manier waarop je me daarin begeleid hebt.
Zo vol vertrouwen dat alles op zijn pootjes terecht zou komen en zo invoelend in wat er nodig was voor mij om aan een volgende levensfase te beginnen.
Daarom kon het feest met het ritueel zo'n geweldige apotheose zijn. En dat niet alleen voor mij, hoewel alles voor mij een diepere betekenis had dan voor de gasten, denk ik.
Het heeft me toestemming gegeven om naar mezelf te luisteren. Naar wat goed is voor mij!
Vervolgens is het een feest om in dankbaarheid mijn leven met anderen te mogen delen en er ook beter te kunnen zijn voor de ander. Dikke knuffel van Christa


 

Midwinterritueel.


Ik kijk terug op een bijzonder ritueel, enkele jaren geleden tijdens het lopen van het Labyrint bij Heleen, vlak voor haar deur. Het was een soort van midwinterritueel; vlak voor Kerst en ik was samen met 4 andere vrouwen. De aandacht en inleiding waarmee Heleen ons tot het labyrint uitnodigde was, ondanks onze koude voeten, hartverwarmend. Met een vraag in gedachte, en een kaart in de hand door het labyrint je eigen weg volgen was spannend. Het naar binnen gaan, even stilstaan, en weer naar buitengaan heb ik toen heel intens ervaren. Ik had van tevoren niet gedacht dat het me zoveel zou doen; het gaf me rust, vertrouwen en helderheid tegelijkertijd, echt een helende ervaring. Het na afloop samen uitwisselen van onze ervaringen maakte het tot een onvergetelijke, indrukwekkende ervaring.
Mieke


 

Verjaardagsritueeltje

Alweer een aantal jaren geleden, toen mijn dochter 7 werd, kreeg ik van Heleen een ontzettend leuke tip om dit middels een ritueel bewust te vieren. Het ritueel bestond uit het samen met mijn dochter 7 kaarsjes aandoen, waarbij we bij elk kaarsje naar een foto keken uit elk volgend levensjaar tot haar 7e. Het was voor mijn dochter erg leuk om van zichzelf zo een foto, waarop ze dus steeds een jaar ouder was, te zien. En het was leuk om hierover te vertellen. We haalden herinneringen op en het werd echt ons feestje! Succes, lieve groet
Mieke

 

Heleen is een geweldige vrouw die in staat is een groep mensen met elkaar te verbinden en te begeleiden op een bijzondere en prettige manier waardoor het echt binnenkomt met wat belangrijk is op dat moment.... of het nu gaat om: een jaarafsluiting op school en even wordt stil gestaan bij de belangrijke momenten van een gezamenlijk jaar, of met meerdere mensen een labyrint lopen, of dat een ander moment gekozen wordt om te vieren, of met elkaar bij stil te staan.... Telkens is daar warmte, afstemming, beroering, bezieling, verdieping en verbinding vanuit het hart en wat direct binnenkomt in het hart. Lieve Groet Tjarda.
 

Als leerkracht van de basisschool maakte ik mee dat zes jaar lang ieder schooljaar werd ingeluid en uitgeluid door middel van rituelen. De kinderen kwamen op de eerste schooldag altijd op een bijzondere manier de drempel van het klaslokaal over, letterlijk door een beeld heen stappend dat iets vertelde over het jaar dat kwam. Op de dag voor de zomervakantie, bij het uitreiken van hun getuigschriften, konden de kinderen ieder jaar opnieuw beleven dat er een kring van ouders om de klas heen stond. Er werd op beeldende en ludieke wijze teruggekeken op het jaar, belangrijke gebeurtenissen werden benoemd, een fijne vakantie gewenst. Ook door het jaar heen waren er zulke momenten. Door deze kring om de klas heen te verzorgen en op verschillende manieren zichtbaar te maken, voelden kinderen én leerkrachten een bedding van vertrouwen.
Heleen betekende, als initiatiefnemer van vele acties op dit gebied, veel voor deze klas. Hilde  

En dat is een feest

In augustus 2006 hebben wij een feest gegeven ter ere van onze verbintenis en onze nieuwe woonplek, in de tuin om ons nieuwe huis…

Voor ons beiden was een ritueel heel belangrijk. Rituelen verankeren, geven diepgang en verbinding met iets dat hoger is dan mens zijn. Een vriend van ons raadde ons aan contact op te nemen met Heleen. Hij kende haar als iemand die altijd met rituelen bezig is in de ruimste zin van het woord, en als een integere vrouw.

Samen met Heleen hebben we overlegd over de vorm. Het was een voedende eerste kennismaking en Heleen was luisterend oor en gaf als het ware terug wat zij hoorde in onze verhalen. Zij keek naar de tipi, de vuurplaats en de tuin, liet alle indrukken binnenkomen en stelde nog meer vragen. In die eerste ontmoeting was de basis al gelegd. Wij zijn daarna nog een keer samen gekomen, ook om te praten over de logistiek: wat doen we waar, wanneer. En vlak voor het feest nog even de puntjes op de i.

Vanaf twee uur ’s middags was iedereen welkom en om drie uur werd iedereen met een slag op de gong verwacht in de tipi. Precies daar hebben we alle gasten toegesproken vanuit ons hart, we hebben het vuur aangestoken en verteld wat de opzet van de middag zou zijn. Dat was een bijzonder moment met alle aanwezige dierbaren, en ook in gedachte zij die er niet bij konden zijn, in de tipi rond het vuur met de bedoeling dit brandend te houden tot de volgende dag.

Daarna ging de groep uit elkaar. Een vrouwentent stond klaar naast de tipi en de mannen werden verwacht in de tuin naast het huis. Er zijn totems gemaakt door beide groepen en dat was een heerlijke bezigheid: het was een manier om elkaar op een andere manier te ontmoeten.

Rond vijf uur werden de totems door de groepen naar de vuurplaats gebracht. De zware mannentotem werd met veel bombarie in het daarvoor bestemde gat geplaatst, de vrouwentotem werd al dansend op het ritme van Afrikaanse trommelaars, twee mannen en een vrouw, naar de plek gebracht, de bruid in het midden. Beide groepen werden door de muziek van de Afrikaanse trommelaars uitgenodigd om naar de vuurplaats te komen. Daar vertelde ik iets over welke betekenis de vrouwentotem voor mij heeft, over zusterschap en inspiratie, over vrouw zijn van deze man. Daarna vertelde Jos iets over welke betekenis hij eraan geeft en het belang van samen, samen werken. Over de liefde en over ons.

Dat was ons ritueel, gevormd door ons verlangen en de diepe belangstelling en sensitieve afstemming van Heleen.

En dat is een feest
 
Na 10 jaar verkering was het voor ons tijd om onze relatie te bezegelen met een huwelijk.
Niet zozeer het instituut huwelijk sprak ons aan, maar meer het vieren van onze liefde. Dat was dan ook de reden waarom we naast een burgerlijk huwelijk graag een betekenisvol ritueel wilde.
Kleine bijkomstigheid: iedereen dacht op een ’10-jarig verkeringsfeest’ te zijn. Niemand wist dat er die avond getrouwd ging worden (uitgezonderd de ambtenaar van burgerlijke stand en Heleen) .

Heleen leek ons de aangewezen persoon voor het leiden van een ritueel tijdens onze huwelijksceremonie.
Tijdens een voorgesprek bespraken we wat we graag terug wilden zien in de ceremonie. We uitten ideeën over en weer en gaven aan wat voor ons belangrijk was in een ritueel en in ons huwelijk.
Heleen is een kei in luisteren en het stellen van de juiste vragen om bij de kern uit te komen. Zo werd duidelijk dat natuur en de bijbehorende elementen een terugkerend iets is in onze relatie en dat we graag een handfastings-ceremonie wilden.
Bij een handfasting worden de handen van de bruid en bruidegom omwikkeld met lint of koord, en het geheel wordt bezegeld met stevige knoop. Ook nadat je handen niet fysiek meer aan elkaar verbonden zijn, blijft het koord of lint geknoopt, een verbintenis die niet meer wordt verbroken gedurende de rest van de relatie.
Daarnaast was het voor ons beide belangrijk dat alle genodigden het ritueel begrepen en dat het ‘tastbaar’ bleef.
Na de voorbespreking ging Heleen aan de slag terwijl wij ook in het diepe geheim de voorbereidingen troffen.

27 augustus was het zover! Op het strand van Wijk aan Zee verrasten we iedereen met de mededeling dat ze niet op zomaar een feest, maar op ons huwelijk waren! Nadat de ambtenaar van de burgerlijke stand haar gedeelte had gedaan, nam Heleen het woord.
Ze hield een mooie toespraak over ons en de elementen die overduidelijk om ons heen aanwezig waren; vuur; de fakkels die we hadden ontstoken, aarde; het strand waar we op stonden, water; de zee voor ons, en lucht; de zeewind die blies.
Alles zag er waanzinnig mooi uit!
Aan het einde van het ritueel knoopte Heleen een lint om onze polsen en legde daar een vaste knoop in, na haar zegening waren we getrouwd!

Al met al was het precies de ceremonie waarop we gehoopt hadden. Heleen heeft perfect rekening gehouden met onze wensen en daar een waarzinnig mooi ritueel en ceremonie bij gemaakt. We leefden nog lang en gelukkig!  
(C) 2014 Eigentijdse Rituelen - contact